W dzisiejszych czasach, kiedy ludzie są coraz bardziej zapracowani i mają coraz mniej czasu zmywarka do naczyń staje się standardowym wyposażeniem domu. Te maszyny sprawdzają się nie tylko przy myciu codziennej zastawy, ale dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii potrafią zadbać również o delikatne kieliszki. Do tego naczynia myte w zmywarce są dużo czystsze niż te myte ręcznie!
Niestety nie potrafią jeszcze same się załadować ani wyładować czystych naczyń.
By efekt zmywania w zmywarce był zgodny z naszymi oczekiwaniami wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:
- zmywarka zawsze musi używać gorącej wody, jest to niezbędne by nasze naczynia były odpowiednio domyte, opłukane i zdezynfekowane;
- jeżeli mamy twardą wodę, musimy pamiętać o tym by regularnie używać środka do usuwania kamienia ze zmywarki;
- zmywarkę trzeba czyścić co dwa miesiące. W tym celu wystarczy wlać do niej dwie szklanki octu i włączyć standardowy cykl zmywania.
- zwróć uwagę na załadunek zmywarki. Źle ułożone naczynia mogą się nie domyć. Szczególnie ważne jest ułożenie garnków, patelni i misek, które mogą blokować strumień wody.
W zmywarce nie można myć kryształów, ponieważ zmywarkowe detergenty charakteryzują się wysoką zasadowością, co może trwale je uszkodzić.
Osady z twardej wody mogą też uszkodzić szkło, i sprawić że nie będzie czyste. By usunąć plamy twardej wody trzeba moczyć szkło w occie przez ok. 5 min.
By uniknąć zacieków z twardej wody należy użyć więcej detergentów. Jeżeli to nie pomoże, wystarczy dodać łyżkę sody oczyszczonej do każdego mycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz